Mai fejemmel hiszem, hogy nincsen többemberesség és nincsen figyelemzavar és hiperaktivitás sincsen… egyszerűen csak eltérő karakterek és eltérő személyiségek vannak, akik valamilyen kulcsfontosságú tényezőben eltérnek, és ez az eltérés okozza a többemberességet és az ellentétet.

Hogy miről beszélek?

Volt idő, hogy pszichológushoz jártam, mert nem értettem saját magam, és már nem bírtam elviselni az életem…

Nem tudtam, hogy miért nem tudok szót érteni a gyerekkel, a férjem miért tojik bele a dolgokba… én miért kiabálok, miért üvöltözök, és miért van az, hogy mindig mehetnékem van…

Teljesen ellentétesen működött az egész családom…

Én menni akartam, éreztem, hogy nem bírok a seggemen ülni, a gyerek mindig mindent megunt, a férjem meg csak feküdni akart a kanapén és folyton fáradt volt…

Mi van?

Folyton ezt kérdeztem magamtól…

Miért nem tudunk normálisan – érted… normálisan – egy hétvégi programot sem csinálni? Mindig veszekedés, kiabálás, üvöltés a vége midnen kimozdulásnak… Villőci nem bír semmi, a férjem unottan magyaráz, hogy minek indulunk el, nekem meg már akkor akkora a fejem, hogy fel is robbanhatna…

Mégis miért éreztem folyton, hogy egy elb...ott család a mienk?

A válasz egyszerű: mert mások vagyunk, más a karakterünk, és aki azt mondja, hogy a másikért változunk, az hazudik! Nem, nem változunk!

Én azt látom, hogy a rugalmasabb karakterek a másik kedvéért úgy alakítják a napokat, hogy könnyebb legyen, de alapvetően nem változik senki… és ez így van jól!

Az egyes karakterek milyenségét a kronobiológia mondja meg – ami nem ad megoldást, viszont rávilágít, hogy miért vannak óriási eltérések közted és esetleg a többiek között.

De mi is a kronobiológia?

A kronobiológia segít megmondani, hogy milyen karakterek vagyunk, milyen a gyári beállításunk születésünk napján. Ez egy adottság, amitől el tudunk térni, de igazából az a jó, ha nem térünk el úgy igazán…

Három síkot határoz meg a kronobiológia, és ez a három sík határozza meg, hogy kik és mik vagyunk: fizikai sík a napi indulást és a spontaneitást is meghatározza, a szellemi meghatározza saját magunk és a többiek viszonyát, hogy mennyire tudjuk érvényesíteni magunkat, a szellemi sík meghatározza, hogy az intuíciónkra hagyatkozunk vagy a racionális tényekre.

Ha egy kisgyereknek a fizikai síkja olyan, hogy nincs szüksége csak 6-7 óra alvásra és még korán is kel, akkor az anyukájának többemberes lehet akkor, ha az anyának minimum 10 óra alvásra van szüksége, és a reggelei is 8 óra körül indulnak… tessék, íme egy jó példa.

Vagy többemberesnek neveznek egy gyereket, mert végtelen energiája van, a figyelmét nem lehet lekötni tartósan, mert hosszú távon nem érdekli semmi, plusz hiába fut órákat, még mindig nem lehet lefárasztani. Ő többemberes egy olyan anyához képest, aki inkább ülős tevékenységet folytat, amit elkezd, azt be is fejezi, és egyáltalán nincsen szüksége annyi mozgásra, mert már egy kevéstől is elfárad, és neki inkább több pihenésre van szüksége.

Vagy, még egy példa: a kislány a szellemi síkon az intuíciókra hagyatkozva éli mindennapjait, de az anya számára az intuíció elképzelhetetlen, mert nem is érti, ő inkább a szabályok, számok és a leírt dolgok mentén tudja a mindennapokat elképzelni… így bizony nehéz megérteni egymást.

De az érzelmi szint is nagyon kihozhatja a többemberességet: ha a szülőnek kapni vágyása van, a gyereknek adni vágyása, akkor bizony nehezen megy a közös élet, hiszen mást akarnak a karakterek.

Ezek így nagyon sarkított példák, de jól mutatják, hogy nem többemberesség van, csupán meg nem értettség és ellentét.

Ha te ismered a kronobiológiai értékeidet, akkor már tudhatod, hogy magadtól mit várhatsz el, ha a gyerekedét is ismered, akkor könnyebb megérteni, hogy hogyan és miként fog reagálni, és hogyan tudsz neki segíteni.

Ha szeretnéd megérteni önmagad, akkor várlak szeretettel egy kronobiológia elemzésre.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük