2015. december 24-én kezdődöt a kaland, ami még mindig nem ér véget, és csak egyre meredekebb lejtőkre és egyre magasabb emelkedőkre jutunk el.

Villőnek hívják.

Azt, hogy így fogják hívni, már 2008-ban tudtam. Akkor Londonban dolgoztam, Golders Greenben egy zsidó hamburgerezőben, ahol egy magyar lány néha besegített. Ő volt Villő. Ez a név annyira megtetszett, hogy tudtam, ha valaha nekem kislányom lesz, ő bizony a Villő nevet kapta.

Nem tudtam, hogy ez a név mennyire erős és markáns személyiséget fog takarni, csak azt tudtam, hogy más nem lehet, csak Villő.

Mi a név jelentése?

A Wikipédia azt írja, hogy a Villő[1] magyar eredetű női név, újabb keletű magyar névalkotás, Kodály Zoltán 1925-ben szerzett gyermekkórusának címe nyomán. A villő szó a villőzés (régi magyar téltemető szokás) során énekelt versekben fordul elő. Valószínűleg a latin villus szóból ered, aminek a jelentése ’lomb’ – mivel a lányok villőzéskor fűzágakkal járták a falut –, és összefügghet a szlovák víla szóval is, amelynek jelentése ’tündér’.[2]

Magyar nevet akartam a jövendő trónörökösnek – akit akkor, amikor kiderült, hogy érkezik, nem tudtam, hogy lány vagy fiú lesz. Annyira arra készültem, hogy fiú lesz, hogy megszállottan bújtam a magyar fiú nevek szótárát, kerestem, keresgéltem, de egyáltalán nem tetszett egyik sem. Vagyis de, viszont a zuram azt nem akarta. Igen, az ő neve, mert annak a jelentése olyan szép, és mindig a székely himnusz Csaba királyfija jut eszembe róla. Csodálatos az a himnusz, hallgass bele: Székely himnusz:

“Ki tudja merre, merre visza a végzet,

Göröngyös úton, sötét éjjelen.

Vezesd még egyszer győzelemre néped,

Csaba királyfi csillag ösvényen.”

Hát szerintem az egyik legszebb himnusz és az egyik legszebb férfi név az Attila után 🙂 – de Attila nevet nem akartam az utódnak.

Szóval, emlékszem, 2015. augusztus 20-án kellett menni arra a vizsgálatra, ahol kiderült, hogy leányzó vagy kislegény lesz az utód… Malagán laktunk ekkor, borzalmas meleg volt aznap is – mint minden nap kb., én majd szét folytam, feszített a hasam, nem voltam jól, de ültünk, és vártunk. Az orvos megnézte, minden ok volt, és ekkor ezt mondta:

“Es una nina.” 

Szóval kislány 🙂

Tudtam… tudtam, hogy nem véletlen, hogy kislány lett. Egy csodaszép Villő, akinek a neve is azt sugallja, hogy erős egyéniség, van akarata, mindent megcsinál, és figyelni fognak rá… de azt nem tudtam, hogy ennyire nem a nagykönyvben elvártak mentén megy majd a közös utunk…

Szia kicsi lány, örülök, hogy minket választottál!

Kategória: mindennapok